Volgens de Nederlandse wet is iemand na het bereiken van de 18-jarige leeftijd volwassen en wordt een individu geacht de Nederlandse wet te kennen, te kunnen participeren in de samenleving en te voldoen aan de inburgeringswet. Voor sommige mensen is het lastig om aan deze verwachtingen te voldoen, voor statushouders bijvoorbeeld. Na aankomst in Nederland worden statushouders ondergebracht in een gemeente en wordt er vanuit gegaan dat zij zichzelf kunnen redden: de statushouder beschikt immers over een woning, een uitkering en is onder andere bezig met het leren van de Nederlandse taal. Toch blijkt dat dit in praktijk niet geheel haalbaar is.
De statushouder kent de taal nog niet voldoende, heeft vaak nog niet voldaan aan de inburgeringsplicht en beschikt nog niet over een Nederlands diploma. Daarnaast is de statushouder digitaal nog niet sterk en lukt het hen niet om een sociaal netwerk op te bouwen. Het gevolg: gezondheidsklachten en problemen zoals eenzaamheid, psychische klachten, administratie, schulden en school- en werkverzuim stapelen zich op.
Base to Work speelt in op deze problemen en biedt statushouders een intensieve begeleiding. Daarnaast helpt Base to Work hen de basisproblemen op te lossen en de zelfredzaamheid te vergroten. Dit doen zij door middel van verschillende modules die gericht zijn op het vergroten van een gezonde levensstijl, sport, trainingen over cultuurverschillen en overeenkomsten, werkethos, financiën, budgetbeheer en communicatie op de werkvloer. Het uiteindelijke doel? Het vinden en behouden van de juiste studie en/of om duurzaam te integreren in de arbeidsmarkt.