De arbeidsintegratie van nieuwkomers verloopt moeizaam en statushouders bevinden zich in een ‘zorgelijke maatschappelijke positie’, vindt Mariëtte Hamer, voorzitter SER. Bijna 70% van de sinds 2014 naar Nederland gekomen statushouders zit in de bijstand, wat gaat om een groep van 150.000 en 200.000 mensen. Slechts een kwart van de statushouders met een verblijfsvergunning heeft momenteel betaald werk.
Dit blijkt onderzoek van de Sociaal-Economische Raad (SER). De SER luidt daarom opnieuw de noodklok. Ondanks de beschikbaarheid van enorm veel vacatures en de motivatie van de statushouders lukt het niet om de statushouders aan het werk te krijgen. Onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal en het streven van de gemeenten om statushouders volledig aan het werk te krijgen, zodat de groep uit de uitkeringsstatistieken verdwijnt, zijn enkele oorzaken. Het omvat een opeenvolging van tegenstrijdige verwachtingen bij de overheidsdiensten, werkgevers en de statushouders zelf, wat leidt tot teleurstelling aan beide kanten. Veel hoop is dan ook gevestigd op de nieuwe Inburgeringswet, die mogelijkheden biedt om trajecten gericht op taal en participatie aan elkaar te koppelen en waarin gemeenten opnieuw de regie over de inburgering krijgen.
Als er niet snel verbetering wordt geboekt, verslechter de opinie tegenover de statushouders verder, waarschuwt Hamer. ‘Deze mensen blijven in Nederland en hun kinderen groeien op in Nederland, het is van groot belang dat de statushouders en hun kinderen goed in de maatschappij integreren.’
Bron: FD.nl
Toen Yuliia Levchenko met haar drie zoons vluchtte uit Oekraïne, liet ze meer achter dan haar huis en haar land. Ze liet ook haar beroep achter – psycholoog – en belandde in Nederland in een compleet nieuwe wereld.
Sinds 7 maart 2025 mag Base to Work zich officieel Aspirant-Keurmerkhouder van Blik op Werk noemen. Dit keurmerk bevestigt dat Base to Work voldoet aan de gestelde voorwaarden en zich inzet voor kwalitatieve dienstverlening op het gebied van arbeid.
In januari organiseerde Base to Work meerdere goedbezochte webinars over financieel zelfredzaam zijn en de werking van de MAP-modules. Met inspirerende gastsprekers, waaronder een expert van gemeente Leeuwarden, kregen deelnemers praktische inzichten en strategieën voor educatie en arbeidsmarktintegratie.
Wil je op de hoogte blijven van toekomstige sessies? Houd onze kanalen in de gaten!
Vorige week is Jonas gestart bij AL-WEST in Deventer als logistiek medewerker. Yonas kreeg hierbij begeleiding van collega Tewelde Yared die zelf ook uit Eritrea komt, de taal spreekt en hierdoor culturele verschillen kan overbruggen. Een aantal maanden geleden zijn we samen met KonnecteD (Werk- en leerbedrijf) gestart met het participatietraject waarin we statushouders laten uitstromen naar een betaalde baan. Meer weten over onze aanpak? Check onze website.
#werkenwerkt